A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) Iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) nevű programját 2009-ben azzal a céllal indítottuk el, hogy lehetőséget biztosítsunk középiskolás fiatalok minél szélesebb körének, hogy tanulmányaik alatt legalább egy alkalommal részesülhessenek az önkéntes tevékenység, a közösségi szolgálat, a társadalmi felelősségvállalás élményében.

A program célját, számunkra is váratlanul, 2012-ben módosítanunk kellett, mert a Köznevelési törvény egyik rendelkezése szerint szeptembertől az iskolai közösségi szolgálat nem csupán lehetőség, hanem kötelező iskolai feladat, amit minden érettségire felkészítő középiskolában teljesíteni és igazolni kell. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy milyen sok plusz munkát és felkészülést várnak így el a pedagógusoktól. A mi célunk csak az lehet, hogy szakmai tapasztalatunkkal és módszertani tudásunkkal támogassuk a pedagógusok munkáját, hogy amennyire lehetséges, számukra és a diákjaik számára egyaránt hasznossá, vonzóvá és építővé tehessék a közösségi szolgálatot.

2011. március 1.

Február

Ebben a hónapban is tartottam számos rendhagyó osztályfőnöki órát az önkéntességről, valamint a tanároknak szóló 3 alkalmas workshop második napja is sikeresen lezajlott. Önkéntes tevékenységek tavasszal indulnak majd be igazán, de egy osztállyal voltam ebben a hónapban is a Noé állatmenhelyen, ami mindig nagyon jó élmény mindenkinek.

Megírtam egy „Önkéntes visszhang” című sorozatot, amelyben 15 képzeletbeli szereplő mondja el egy-egy gondolatát, élményét az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatban.

Megkezdődtek az Önkéntes Fiatalok Napja központi programjának előkészületei. A DIA, április 16-án, futógálát és sportnapot szervez vakoknak és gyengén látóknak. A programra 150 önkéntes középiskolást várunk, akik szívesen segítenének a gála lebonyolításában vagy futnának látássérült társaikkal, ezzel segítve őket abban, hogy ők is megtapasztalhassák a futás és a szabadság örömét. Természetesen további célunk a programmal a fiatalok érzékenyítése, és ösztönzése az önkéntes tevékenységekben való tudatos részvételre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése