A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) Iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) nevű programját 2009-ben azzal a céllal indítottuk el, hogy lehetőséget biztosítsunk középiskolás fiatalok minél szélesebb körének, hogy tanulmányaik alatt legalább egy alkalommal részesülhessenek az önkéntes tevékenység, a közösségi szolgálat, a társadalmi felelősségvállalás élményében.

A program célját, számunkra is váratlanul, 2012-ben módosítanunk kellett, mert a Köznevelési törvény egyik rendelkezése szerint szeptembertől az iskolai közösségi szolgálat nem csupán lehetőség, hanem kötelező iskolai feladat, amit minden érettségire felkészítő középiskolában teljesíteni és igazolni kell. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy milyen sok plusz munkát és felkészülést várnak így el a pedagógusoktól. A mi célunk csak az lehet, hogy szakmai tapasztalatunkkal és módszertani tudásunkkal támogassuk a pedagógusok munkáját, hogy amennyire lehetséges, számukra és a diákjaik számára egyaránt hasznossá, vonzóvá és építővé tehessék a közösségi szolgálatot.

2014. július 6.

Elsősegély-csomag iskolai közösségi szolgálathoz



Módszertani kézikönyv iskolai közösségi szolgálati tevékenységek és projektek megvalósításához. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány kiadásában megjelent kötet a DIA több mint 10 évre visszatekintő tapasztalatait foglalja össze a közösségi szolgálat terén, és elsősorban pedagógusok számára nyújt praktikus segítséget az iskolai közösségi szolgálat megvalósításában: a közösségi szolgálat megalapozásától egy közös akción át az élmények feldolgozásáig. A kiadvány online letölthető.




Karlowits - Juhász Orchidea és Reif Jenifer: Nekem nem 8. A színes, gyakorlatias szempontok mentén megírt kézikönyvecske a diákok számára nyújt segítséget a közösségi szolgálat terepén. A kiadvány a fiatalok számára érthető nyelven ismerteti meg a közösségi szolgálat céljait és értelmét, néhány inspiráló példán keresztül bemutatja, mi mindent tehetünk a közösségi szolgálat részeként, illetve támpontot ad a saját élmények megtervezéséhez. A könyv online elérhető.




Gyakran ismételt kérdések a közösségi szolgálatról. A OFI által működtetett Közösségi szolgálat Portál alapos és precíz összefoglalója a közösségi szolgálat törvényi hátteréről és praktikus oldaláról a leggyakrabban feltett kérdések mentén. Ajánlott irodalom mindazok számára, akik szeretnének egy átfogó és pontos képet kapni a közösségi szolgálatról.Folytatás itt

Kisfilmek 2013 őszén a DIA három rövidfilmet készített a közösségi szolgálat témájában, azzal a szándékkal, hogy segítse a pedagógusok munkáját. A filmekből tájékozódhatunk a közösségi szolgálat hátteréről, megismerhetünk közösségi szolgálatot teljesítő fiatalokat, diákokat fogadó intézményeket. A videók egy-egy felkészítő órába illesztve segíthetnek abban, hogy a tanulók képet kapjanak az IKSz-ről és az IKSz-ben rejlő lehetőségekről. A három rövidfilm és további inspiráló kisfilmek találhatóak itt.