A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) Iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) nevű programját 2009-ben azzal a céllal indítottuk el, hogy lehetőséget biztosítsunk középiskolás fiatalok minél szélesebb körének, hogy tanulmányaik alatt legalább egy alkalommal részesülhessenek az önkéntes tevékenység, a közösségi szolgálat, a társadalmi felelősségvállalás élményében.

A program célját, számunkra is váratlanul, 2012-ben módosítanunk kellett, mert a Köznevelési törvény egyik rendelkezése szerint szeptembertől az iskolai közösségi szolgálat nem csupán lehetőség, hanem kötelező iskolai feladat, amit minden érettségire felkészítő középiskolában teljesíteni és igazolni kell. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy milyen sok plusz munkát és felkészülést várnak így el a pedagógusoktól. A mi célunk csak az lehet, hogy szakmai tapasztalatunkkal és módszertani tudásunkkal támogassuk a pedagógusok munkáját, hogy amennyire lehetséges, számukra és a diákjaik számára egyaránt hasznossá, vonzóvá és építővé tehessék a közösségi szolgálatot.

2010. november 19.

Cintia: Azért jó önkénteskedni...

Kis Cintia első éves orvostanhallgató, a KEKSz csoport diák kapcsolattartója, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány önkéntese. „5 évvel ezelőtt találkoztam az alapítvánnyal és a munkásságával. Felötlött bennem a kérdés: „ Miért jó ez nekik? Ingyen dolgozni?” , és tudtam, csak egy módon kaphatok választ, ha én is kipróbálom. Kipróbáltam és életem kiadós részét azóta is ez határozza meg: megmutatni másoknak az önkéntességben rejlő erőt és szépséget.” „Ezek a mai fiatalok...” - hangzik el gyakran az elégedetlen félmondat. Számtalanszor hallottam már korombeliektől és idősebbektől is. Valóban annyira élhetetlenek, passzívak, anyagiasak és elutasítóak vagyunk mi, mai fiatalok, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy rossz a megközelítés? Én az utóbbi mellett voksolok. Tapasztalataim szerint a fiatalság megmozgatható. Hogyan, és miért jó nekik ez? Ezekre a kérdésekre szeretnék válaszolni előadásomban, azzal a nem titkolt céllal, hogy a fentebb említett mondat kevesebbszer hangozzon el, hangoztatói pedig kedvet kapjanak ahhoz, hogy önkéntesként is kipróbálják magukat, a fiatalokkal együtt.

Mivel foglalkozol a mindennapokban?

Élem az egyetemisták megszokott életét: tanulok, a barátaimmal szórakozom, fennmaradó időmben pedig önkéntesként programokat szervezek és valósítok meg.

A TEDxY konferencián miről fogsz előadni?

Az önkéntességben rejlő lehetőségekről; hogy mennyi mindent tanít az önkéntes munka, és, hogy hogy lehet megismertetni a mai fiatalokkal ezt a világot.

Kiknek ajánlanád az előadásod?

Mindenkinek, aki valaha is elgondolkozott azon, hogy miért jó önkéntesnek lenni, és mindenkinek, aki nem tudja, mit kezdjen egy májkrémkonzervvel és egy zsemlével kés nélkül.

Téged ki vagy mi inspirál?

A világ, az emberek, a megvalósításra váró ötletek és a tartalmas, jó gondolatok.

Ha egyetlen tanácsot adhatnál a világnak, mi lenne az?

A lehetőségeket keressük, ne a kifogásokat.

Cintia előadásában arról mesélt, hogy milyen sokat kapott ő maga az önkéntes tevékenységek során. Megtapasztalta, hogy milyen jó a kitűzött célt elérni, megtanulta beosztani a rendelkezésre álló időt és pénzt, megértette, hogy közösen, egy kis kreativitással és elszántsággal szinte bármit el tud érni. Sok-sok barátot szerzett és ő maga lepődött meg a legjobban, hogy milyen szoros barátság alakult ki közte és egy súlyosan mozgássérült fiatal között. Cintia végül arról beszélt, hogy milyen jó érzés, hogy míg korábban 'csak' résztvevő volt, most már ő szervez önkéntes tevékenységeket a fiatalabb diákoknak.