A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) Iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) nevű programját 2009-ben azzal a céllal indítottuk el, hogy lehetőséget biztosítsunk középiskolás fiatalok minél szélesebb körének, hogy tanulmányaik alatt legalább egy alkalommal részesülhessenek az önkéntes tevékenység, a közösségi szolgálat, a társadalmi felelősségvállalás élményében.

A program célját, számunkra is váratlanul, 2012-ben módosítanunk kellett, mert a Köznevelési törvény egyik rendelkezése szerint szeptembertől az iskolai közösségi szolgálat nem csupán lehetőség, hanem kötelező iskolai feladat, amit minden érettségire felkészítő középiskolában teljesíteni és igazolni kell. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy milyen sok plusz munkát és felkészülést várnak így el a pedagógusoktól. A mi célunk csak az lehet, hogy szakmai tapasztalatunkkal és módszertani tudásunkkal támogassuk a pedagógusok munkáját, hogy amennyire lehetséges, számukra és a diákjaik számára egyaránt hasznossá, vonzóvá és építővé tehessék a közösségi szolgálatot.

2010. november 14.

Vodafone angyalként tudok segíteni

Korábbi bejegyzésemben azt írtam, hogy „akárhogy is szeretném megkönnyíteni a kollégáim munkáját, mégsem tudok elérhetőségeket és kész programokat adni nekik.” Most viszont, azt szeretném megmutatni, hogy milyen jó és fontos, hogy ebben az évben van forrás a munkámra, és így támogatni tudom a már elindult, vagy most induló iskolai közösségi szolgálati programokat.

Tanárok levelei az elmúlt hónapokból:

Köszönöm, hogy gondoltál ránk, nekem nagyon szimpatikus a játszóház ötlete. Az osztályomban tartottam egy közvélemény-kutatást, kb.10 diákomat érdekelne ez a dolog, meg persze engem is. A létszám változhat, mivel még nem írtál konkrét időpontot. Jómagam ugyan nem értek az ajándékkészítéshez, de szívesen megtanulnám és részt vennék benne. A múltkori állatmenhelyes tevékenységünk nagyon jól sikerült, szeretném még egyszer megköszönni a szervezéseteket.

------------------------------------------------------------

Már tavaly is kacsintgattunk a honlapjukra, most viszont kifejezetten kérdezném, hogyan lehetne szorosabb munkakapcsolatba kerülni.

------------------------------------------------------------

Zsuzsa, nagyon köszönöm! Pont időben jött a segítség, ez után az óra
után találkozom először a 9. évfolyamos és felsőbb éves
jelentkezőkkel. Kb. 35 (!) érdeklődő van, s nagyon jó, hogy már
konkrétumot is ajánlhatok. Első körben az arrafelé lakókat szűröm ki,
aztán a nagyon elszántakat :) A szabadidős kollégát pedig hívom az
első randi ügyében.
Hasonlókra nagyon áhítozunk! Köszönöm még egyszer.

-----------------------------------------------------------

Az iskolánkban tanulóink egy része nemzetközi érettségit is tesz, melynek keretében az érettségi előtt önkéntes munkával is foglalkoznak, éves szinten ez 150 órát jelent! 12 tanulómnak szeretnék ilyen munkát szervezni és ehhez kérném a segítségüket!

-----------------------------------------------------------
Köszi az érdeklődést! A program úgy néz ki, jól halad, úgy tervezzük, hogy két ága lesz: 10-től felfelé lehet jelentkezni rendszeres önkéntes munkára, amiket kiscsoportokban végeznek majd (pl. hátrányos helyzetű gyerekek korrepetálása), a másik ágba pedig 1-1 napos akciókat szervezünk majd. Az első akcióhoz kiírunk egy pályázatot a diákoknak, egy fotót várunk majd tőlük egy helyszínről az iskolából, és egy tervet, hogy hogy alakítaná át. A legmegvalósíthatóbb és legkreatívabb ötletet fogjuk az első akció során megvalósítani.

----------------------------------------------------------
A DÖK-gyűlés szerdán 1-kor kezdődne. A DÖK-ösök kapnának lehetőséget, hogy csússzanak, vagyis lehet másfél órás a foglalkozás. Úgy gondoltam, hogy mivel már most a kertre lesz kihegyezve a projekt, beszélek gyerekekkel, hátha érdeklődnek és akkor ők sem maradnának ki a felvezetésből. Mit gondoltok?
----------------------------------------------------------
Köszi nagyon a segítséget!
Igen tényleg jó a hangulat.
Igyekszem erőt meríteni a hétvégén és újult erővel kezdeni a következő hetet. :-)

----------------------------------------------------------

Hétfőn nagyon nagy "örömködés" volt stábon:) Mindenkinek nagyon tetszik a tábla ötlet, csak azon szomorodtak el, többen, hogy nem most azonnal készül el.:) Sokan pedig kezdték mondani, hogy legyen kis tábla az ajtókra, meg mindenféle kívánságokat adtak le. Szóval, kicsit átmentünk gyermekibe:)) Hálás köszönet, hogy ez megvalósulhat:)

----------------------------------------------------------

Több osztály szeretne részt venni benne. Ketten mindenképpen, akik tavaly lemaradtak. Egyeztetek velük időpontot és akkor ha be tudnál jönni, akkor elindítanánk a programot.