A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) Iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) nevű programját 2009-ben azzal a céllal indítottuk el, hogy lehetőséget biztosítsunk középiskolás fiatalok minél szélesebb körének, hogy tanulmányaik alatt legalább egy alkalommal részesülhessenek az önkéntes tevékenység, a közösségi szolgálat, a társadalmi felelősségvállalás élményében.

A program célját, számunkra is váratlanul, 2012-ben módosítanunk kellett, mert a Köznevelési törvény egyik rendelkezése szerint szeptembertől az iskolai közösségi szolgálat nem csupán lehetőség, hanem kötelező iskolai feladat, amit minden érettségire felkészítő középiskolában teljesíteni és igazolni kell. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy milyen sok plusz munkát és felkészülést várnak így el a pedagógusoktól. A mi célunk csak az lehet, hogy szakmai tapasztalatunkkal és módszertani tudásunkkal támogassuk a pedagógusok munkáját, hogy amennyire lehetséges, számukra és a diákjaik számára egyaránt hasznossá, vonzóvá és építővé tehessék a közösségi szolgálatot.

2010. december 30.

pályázat, workshop, Önkéntes Turné

Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)

- Hírlevél különszám -


2011Önkéntes Turné 2011. január 8–14, Millenáris Teátrum

Az Önkéntesség Európai Éve első fele egy­beesik a magyar európai uniós elnökség időszakával. E két esemény együttállásának köszönhetően az önkéntesség Magyaror­szágon kiemelt figyelmet kap. Európai turné keretében 2011. január 8 –14. között a budapesti Millenáris szolgál­tató és befogadó kulturális központban az Önkéntes Központ Alapítvány, a Közigazga­tási és Igazságügyi Minisztérium felkérése alapján hétnapos programsorozatot rendez Önkéntes Turné címmel.

Hétvégén egész nap és hétköznap délután szeretettel várunk iskolai osztályokat, diákcsoportokat és minden érdeklődőt a sokszínű programokra és koncertekre!

Katt tovább

Pest Est különszáma a részletes programmal megtekinthető itt.

* * *

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázatot írt ki középfokú nevelési-oktatási intézményeknek iskolai közösségi szolgálati projektekre!

A pályázat tárgya:

Az önkéntes jelentkezés alapján induló program lényege, hogy 9-12. évfolyamon tanuló diákok pedagógus vezetésével egyénileg vagy csoportosan, személyenként minimum 30 óra közösségi szolgálatot, amelyből a felkészítés és feldolgozás legfeljebb 5- 5 óra lehet, vállaljanak és teljesítsenek tanórán kívüli foglalkozás keretében.

A támogatás az alábbi költségekre használható fel:

* Az önkéntes tevékenységet koordináló pedagógus, valamint, amennyiben ezt a projekt igényli, a projektet támogató szakmai mentor díjazására (a pályázati összeg egy projektet vezető pedagógus esetén bruttó 200.000 Ft, mentor esetén legfeljebb bruttó 50 000 forint). Tehát személyi kiadásra a munkáltatót terhelő járulékokkal együtt összesen bruttó 250.000 Ft tervezhető.

* Dologi kiadások - anyag, élelmiszer, utazási költségek, adminisztrációs költségek (telefon, nyomtatás, boríték, stb.)


Határidő: 2011. január 31!

Bővebben: http://www.wekerle.gov.hu/?oldal_id=709 vagy
www.wekerle.gov.hu / Hazai pályázatok / Hazai közoktatási pályázatok 2010


* * *

Iskolai közösségi szolgálat témakörben induló workshopra tudunk helyet biztosítani pedagógusoknak.

A workshop sorozat célja, hogy segítse a középiskolákat abban, hogy a már működő programok vezetői megoszthassák egymással tapasztalataikat; illetve a még tervezés alatt álló programok ismeretet szerezhessenek ahhoz, hogy egy ilyen programot létre tudjanak hozni. katt tovább


* * *

További hírek, információk (például cikkek, vélemények a közoktatási törvénytervezetről) a DIA honlapján valamint Facebook oldalán!


BUÉK!


* * *


IKSZ Program Hírlevél
szerkesztő: Matolcsi Zsuzsa
iksz@i-dia.org