A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) Iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) nevű programját 2009-ben azzal a céllal indítottuk el, hogy lehetőséget biztosítsunk középiskolás fiatalok minél szélesebb körének, hogy tanulmányaik alatt legalább egy alkalommal részesülhessenek az önkéntes tevékenység, a közösségi szolgálat, a társadalmi felelősségvállalás élményében.

A program célját, számunkra is váratlanul, 2012-ben módosítanunk kellett, mert a Köznevelési törvény egyik rendelkezése szerint szeptembertől az iskolai közösségi szolgálat nem csupán lehetőség, hanem kötelező iskolai feladat, amit minden érettségire felkészítő középiskolában teljesíteni és igazolni kell. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy milyen sok plusz munkát és felkészülést várnak így el a pedagógusoktól. A mi célunk csak az lehet, hogy szakmai tapasztalatunkkal és módszertani tudásunkkal támogassuk a pedagógusok munkáját, hogy amennyire lehetséges, számukra és a diákjaik számára egyaránt hasznossá, vonzóvá és építővé tehessék a közösségi szolgálatot.

2011. május 30.

Kapcsolódj be az IKSZ programba!

A felsőoktatásban tanulsz?

Pedagógusnak készülsz?

Pedagógus, ifjúságsegítő, szociális munkás vagy?

Érdekel egy új módszer? Szakmai tapasztalatot szeretnél szerezni?

KAPCSOLÓDJ BE

a 2011/2012-es tanévben

ÖNKÉNTESKÉNT vagy GYAKORNOKKÉNT

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA)

Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) programjába!

Így megtanulhatod ennek az innovatív pedagógiai eszköznek a módszertanát;

tapasztalatot szerezhetsz közösségi projektek szervezésében;

és hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a diákok az iskolában is tanulják az együttműködést, a konfliktuskezelést, az empátiát, a kreatív gondolkodást, a projekttervezést, a döntéshozatalt és a felelősségvállalást.

Jelentkezz önkéntes koordinátornak!

Amit te vállalsz: szeptemberben egy 3 + 4 napos elméleti és gyakorlati képzésen való részvételt, majd utána heti átlag 5 órás koordinátori munkát egy budapesti középiskolában a 2011/2012-es tanévben.

Amit a DIA vállal: szakmai, módszertani felkészítést, mentorálást.

Az iskolai közösségi szolgálat egy szervezett keretek között (iskolai osztály, csoport, évfolyam, szakkör, diákönkormányzat) végzett tevékenység, amely a helyi közösség érdekeit szolgálja, és közben a résztvevők számos készségét fejleszti. A szomszédos óvoda rozsdás kerítésének lefestése, udvari játékainak rendbehozatala, a helyi park kitakarítása, segítségnyújtás egy idősek otthonában vagy gyermekotthonban, kórházi játszóház szervezése beteg gyerekek számára, karácsonyi ajándékgyűjtő akció, állatmenhelyen karbantartási munka végzése és kutyasétáltatás, mind-mind olyan közösségi projekt, amelyet diákok meg tudnak és akarnak valósítani.

A jelentkezést önéletrajzzal és motivációs levéllel a

matolcsi.zsuzsa@i-dia.org e-mail címre várjuk 2011. július 31-ig.

www.i-dia.org